27.09.2024

Συστήματα ασφαλείας σε επιχειρήσεις κι επαγγελματικούς χώρους.

Η προστασία των επιχειρήσεων και κάθε λογής επαγγελματικών χώρων από  κινδύνους, αποτελεί μια ιδιαίτερα πολύπλοκη και ενίοτε κοστοβόρα διαδικασία. Μέγιστη προτεραιότητα μας είναι η διασφάλιση του έμψυχου δυναμικού και της περιουσίας κάθε επιχείρησης από κακόβουλες ενέργειες, ωστόσο οι ανάγκες κάθε χώρου, είναι διαφορετικές

Για παράδειγμα, επιχειρήσεις που στεγάζονται σε ισόγειο, δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην περιμετρική τους ασφάλεια, συγκριτικά με άλλους επαγγελματικούς χώρους που βρίσκονται σε όροφο. Επιπλέον, επιχειρήσεις, όπως αυτές της λιανικής πώλησης, της εστίασης κλπ., που διαθέτουν ταμεία ή χρηματοκιβώτια, έχουν διαφορετικές ανάγκες σε ότι αφορά τα συστήματα ασφαλείας που πρέπει να εγκαταστήσουν.

Γι’ αυτό και η αναγνώριση των αναγκών ασφαλείας του  κάθε πελάτη  ξεχωριστά αλλά και την ιδιαιτερότητα του εκάστοτε χώρου προσδιορίζουν σε μεγάλο βαθμό στην αποτελεσματικότητα και λειτουργικότητα των συστημάτων, αλλά και το συνολικό κόστος της εγκατάστασης. Για τη δημιουργία ενός ασφαλούς επαγγελματικού περιβάλλοντος που διασφαλίζει την ανθρώπινη ζωή και την περιουσία, συνήθως υιοθετούνται τα παρακάτω συστήματα ασφάλειας, αυτόνομα ή σε συνδυασμό:

Συστήματα συναγερμού και παρακολούθησης.

Το σύστημα συναγερμού καθίσταται ως προαπαιτούμενο για την ασφάλεια των επαγγελματικών χώρων και επιχειρήσεων, ειδικότερα κατά τις ώρες μη λειτουργίας . Ενσωματώνοντας αισθητήρες διάφορων δυνατοτήτων ανιχνεύουν πιθανή παραβίαση και σημαίνουν συναγερμό. Οι δυνατότητες που παρέχει κάθε χώρος, προσδιορίζουν αν είναι εφικτή η εγκατάσταση ενσύρματου ή ασύρματου συστήματος. Για την προστασία των προϊόντων ή αντικειμένων, ανάλογα με το είδος του επαγγελματικού χώρου, υπάρχουν αντίστοιχα αντικλεπτικά συστήματα τα οποία σε συνδυασμό με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα επιτήρησης χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των θυρών και παρέχουν τη δυνατότητα εντοπισμού μη εξουσιοδοτημένης απομάκρυνσης αντικειμένων από τους χώρους μιας επιχείρησης ή ενός καταστήματος.

Επιπλέον επίπεδο ασφάλειας σε έναν επαγγελματικό χώρο, είναι η εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης. Η παρουσία του και μόνο είναι ικανή να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους δράστες. Ακόμα και στην ακραία περίπτωση που δεν τους εμποδίσει το κλειστό κύκλωμα επιτήρησης αποτελεί το βασικότερο εργαλείο για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό τους από τις Αρχές.

Τα σύγχρονα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης αποτελούνται από κάμερες ασφαλείας με εξαιρετική ανάλυση και ενσωματωμένη λειτουργία ανάλυσης βίντεο (video analytics). Σε πολλές περιπτώσεις, συνδυάζονται με καταγραφικά ώστε να αποθηκεύονται τα συμβάντα και να αξιοποιούνται μελλοντικά. Με δυνατότητα απομακρυσμένης παρακολούθησης  οι κάμερες ασφαλείας είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος για κάθε επαγγελματία που επιθυμεί τον έλεγχο της επιχείρησής του.

Συστήματα ελέγχου πρόσβασης και ηλεκτρονικής επιτήρησης.

Όταν γίνεται λόγος για επαγγελματικούς χώρους και επιχειρήσεις, είναι προφανές ότι η πρόσβαση σε αυτούς τους χώρους, δεν είναι δυνατόν να μην περιορίζεται. Ειδικότερα όταν αναφερόμαστε σε χώρους γραφείων που δεν αφορούν κοινό. Η είσοδος και έξοδος σε αυτούς τους χώρους ή ακόμα και σε συγκεκριμένο τμήμα στο εσωτερικό της επιχείρησης, μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά με σύστημα ελέγχου πρόσβασης.

Ο έλεγχος πρόσβασης μπορεί να πραγματοποιηθεί με κωδικό, κάρτα, αναγνώριση προσώπου, βιομετρικά η και σε συνδυασμό. Εκτός του ότι αποτρέπεται η πρόσβαση σε άτομα χωρίς εξουσιοδότηση, είναι δυνατόν να συλλέγονται χρήσιμες πληροφορίες και για τον χρόνο παραμονής των εξουσιοδοτημένων ατόμων.

Συστήματα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης.

Το σύστημα πυρανίχνευσης  αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ασφάλειας κάθε επαγγελματικού χώρου. Η έγκαιρη ανίχνευση και κατάσβεση οποιασδήποτε εστίας πυρκαγιάς προκληθεί, μπορεί να αποτρέψει τόσο υλικές ζημιές όσο και  να αποβεί σωτήρια για την σωματική ακεραιότητα του προσωπικού και των επισκεπτών ενός επαγγελματικού χώρου.

Ακόμα και επιχειρήσεις που εκ του νόμου δεν είναι υποχρεωμένες να υποβάλουν μελέτη πυρασφάλειας, είναι καλό να γνωρίζουν ορισμένες βασικές διαδικασίες σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Η σύγχρονη τεχνολογία που ενσωματώνουν πλέον τα συστήματα ασφαλείας, δίνει τη δυνατότητα στους εταιρείες ασφάλειας να προτείνουν περισσότερες και πιο αξιόπιστες λύσεις για την εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων, που καλύπτουν ακόμη και τις πιο εξεζητημένες ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης.

 

Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος της εταιρείας μας είναι ιδιαίτερα καθοριστικός, σε ό,τι αφορά τη σωστή μελέτη, εγκατάσταση και λειτουργία κάθε συστήματος, αναγνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια για όλους μας.